Ājurvēda – veselības veicināšanas sistēma, kas saglabājusies līdz mūsdienām


Aptuveni pirms trim tūkstošiem gadu Indijā attīstījās viena no senākajām dziedniecības sistēmām – ājurvēda. Tā balstīta pārliecībā, ka veselība un labsajūta ir atkarīga no smalka balansa starp prātu, ķermeni un garu. Tomēr ājurvēdas pamata mērķis ir veicināt veselību, nevis cīnīties ar slimībām, taču tā var būt vērsta arī uz specifiskām organisma norišu problēmām, norādīts “Web MD”.


Ājurvēda un dzīves enerģija

Ājurvēda tiek pieskaita alternatīvās medicīnas grupai, kurā uzskata – visumā jebkas miris vai dzīvs ir saistīts. Ja cilvēka prāts, ķermenis un gars ir harmonijā ar visumu, ir laba veselība. Kad tiek traucēts šis līdzsvars, parādās slimības. Starp lietām un notikumiem, kuri var izjaukt šo līdzsvaru, ir ģenētiski vai iedzimti defekti, traumas, klimats un sezonas izmaiņas, vecums un emocijas.

Šīs alternatīvās medicīnas sistēmas piekritēji uzskata, ka ikviens cilvēks ir veidots no pieciem pamatelementiem, kas atrodami visumā. Tie ir ēters, gaiss, uguns, ūdens un zeme. Apvienojoties pieciem elementiem cilvēka ķermenī, veidojas trīs dzīvības spēki vai enerģijas, ko sauc par došām. Tās kontrolē, kā darbojas ķermenis:
  • Vāta ir vējš (sausums). Cilvēkiem, kuriem noteicošā doša ir vāta, nereti ir sausa āda, locītavu slimības, viņi ir daudz nervozāki un cieš ar aizcietējumu problēmām.
  • Pitta ir uguns. Pitas noteicošā loma izpaužas, kā gremošanas traucējumi, aknu un žultspūšļa slimības un kuņģa čūlas.
  • Kapha ir zeme jeb gļotas. Ja dominē šī doša, tad var rasties liekais svars, pneimonija, šķidruma aiztures traucējumi, nieru slimības un bronhīts.
Turklāt ikviens pārmanto savu unikālo trīs došu kombināciju, kur parasti viena daļa ir spēcīgāka par citām. Katra no došām kontrolē citu ķermeņa funkciju, tāpēc tiek uzskatīts, ka izredzes saslimt un radīt sev veselības problēmas, ir saistītas ar katra cilvēka došas līdzsvaru.


Veselības veicināšana, izmantojot ājurvēdu

Tāpat kā tradicionālajā medicīnā, arī ājurvēdas speciālisti apgūst savu arodu, piemēram, Indijā viņiem ir jāmācās kopā ar klasiskās medicīnas studentiem. Tāpēc sākumā ir svarīgi izvēlēties kvalificētu ājurvēdas praktizētāju, kurš izveidos individuālu plānu. Parasti tiek ņemts vērā cilvēka unikālais fiziskais un emocionālais ķermenis, primārais dzīves spēks un līdzsvars starp trīs elementiem jeb došām.

Savukārt pats veselības veicināšanas mērķis ir attīrīt ķermeni no nesagremotas pārtikas, kas nereti uzkrājas organismā un izraisa slimības. Šo procesu sauc par “panchakarma”, un tas paredzēts, lai mazinātu cilvēka simptomus, kā arī atjaunotu harmoniju un līdzsvaru. Tāpēc var tikt ieteikta asins attīrīšana, masāža, medicīniskās eļļas, dažādi garšaugi un pat klizmas vai caurejas līdzekļi.


Ājurvēdas detoksa, jogas un veselības kūre Indijā

Ceļojuma mērķis ir sevi sakārtot, attīrīt un gūt dzīvesprieku. Savukārt galamērķis ir Indijas dienvidi, kur ceļotājus sagaida viesnīca ar ājurvēdas centru, kur saņemsiet ķermeņa attīrīšanas un atjaunošanas programmu, kas ietver sevī ārsta konsultācijas, masāžas un ājurvēdas terapijas procedūras. Indijas dienvidu saule, tās siltums, saullēkti un saulrieti, peldes turpat esošajā okeānā, jogas nodarbības, meditācijas un apzinātības prakses, kā arī jaunas atklāsmes un pieredzes noritēs katrā ceļojuma dienā.

Plānotais retrīta laiks: 7. līdz 24. februāris, 2019.
Vēl ir atlikusi pēdējā vieta, tāpēc rūpējies par veselību un baudi drēgno februāri Indijas saulainajos dienvidos.

Retrītu organizē: Ilvita Kārkliņa, sertificēta jogas un ķermeņa speciāliste sadarbībā ar Agastyaa Heritage Ajūrvēdas klīniku. Pieteikšanās – zvanot 29240152 vai rakstot ilvitak@gmail.com.

Komentāri

Šī emuāra populārākās ziņas

Kā cimds ar roku. Jogas un skriešanas efektīvā sadarbība

Ājurvēdas un jogas brīvdienas Keralā

Mūsdienu klusā bende – stress. Kā spēcināt emocionālo un fizisko veselību