Elpo dziļi. Jaunās mammas piezīmes jogas izaicinājumā

Mammas un tēti zina, ka ne tikai mazuļa ienākšana ģimenē ir pietiekami satraucoša, bet arī notiekošās pārmaiņas ķermenī  grūtniecības laikā un pēc tās. Nav noslēpums, ka daļai sieviešu ir grūti nokļūt atpakaļ pirms grūtniecības formā dažādu iemeslu dēļ. Mans grūtākais posms šajā formas atgūšanā vienmēr ir bijis tikšana galā ar stresu un laika veltīšana sportiskām aktivitātēm, taču nu jau zinu, ka viens palīgs ir atrasts, – joga.


Vēl pirms mazuļa plānošanas joga bija iepazīta, izprasta un jau bija noķerts tas brīdis, kad “suns ar galvu lejā” nesagādā grūtības. Tomēr dažādu iemeslu dēļ nodarbības izpalika un atbrīvojošā sajūta piemirsta. Manai meitai šobrīd ir 11 mēneši – īstens pārbaudījums ar zobu šķilšanos, celšanos kājās, visa pagaršošanu un sava viedokļa izpaušanu skaļā balsī. Tāpēc, skrullējot “Facebook” joslu, apstājos pie jogas pasniedzējas Ilvitas Kārkliņas vasaras jogas izaicinājuma. Jau zināju, ka viņas nodarbības ir saudzīgas, atbilstošas dažādām sagatavotības pakāpēm, kā arī viņa strādā ar topošajām un jaunajām mammām.

Tie, kas pēc ilgstoša laika atsāk jebkāda sporta nodarbības, ir jutuši to atbrīvojošo mirkli, kad endrofīni naski cirkulē, domas peld daudz lēnāk un plecu daļa šķiet pavisam brīva. Man vajadzēja vienu īso nodarbību, kas ilga 25 minūtes, lai sajustos tik labi. Saprotams, ka pirmstam rūpīgi izplānoju brīdi, kad mazule dosies diendusā, lai ieslēgtu tiešsaistes video un varētu bezrūpīgi jogot. Nu jau “āķis ir lūpā”, lai arvien biežāk ļautu savam ķermenim izjust jogas aktivitātes, kas, protams, prasa zināmu plānošanu, bet ir tā vērtas.


Ikdiena ir strauja daudziem no mums un tiešsaistes piedāvājums aktivitātēm mājās aug ar katru dienu. Vienu esmu sapratusi gan, ka uzticēties katram pasniedzējam nevajadzētu, – ne vienmēr ir saprotams, kur iegūtas zināšanas, kā arī ne visi pasniedzēji spēj labi paskaidrot, ja netiekaties “aci pret aci”. Pirmajās minūtēs, jogojot kopā ar Ilvitu, es izpratu katru kustību, kas ir jādara. Tās nebija advancētas un sarežģītas, bet labi izskaidrotas. Man vajadzēja lūkoties ekrānā vien dažos brīžos, varēju vienkārši klausīties.

Mani ieteikumi mammām un tētiem, kā jogot mājās:

1. Atrodi vislabāko laiku, kad bērni dodas diendusā, apciemo vecvecākus vai iziet pastaigā ar aukli. Katram tas būs ļoti individuāls, kas ir tiešsaistes izaicinājuma lielākais pluss.
2. Izritini paklājiņu, izmanto viedtelevizora iespējas, ja tādas ir, datoru vai telefonu. Ilvitas nodarbībās mierīga mūzika skan fonā, tāpēc papildu nomierinošas skaņas nebūs nepieciešamas.
3. Parūpējies par palīglīdzekļiem – bloku vai spilvenu, sedziņu, maisiņu acīm, atver logu, lai ieplūst gaiss.
4. Centies pilnībā koncentrēties nodarbībai. Es zinu, ka var būt dažādi šķēršļi, piemēram, vibrējošs telefons vai skaļš ledusskapis, bet centies tos pieņemt ar labestību.
5. Katra diena ir citādāka – nepārpūli sevi. Ja šodien neizdevās, izdosies rīt!

Par jogas izaicinājumu, kurā tiksi iekļauts slēgtā “Facebook” grupā, saņemsi jogas nodarbības tiešsaistē, varēsi tās skatīt neierobežoti, meklē informāciju lapā – Ilvitayoga vai raksti personīgi Ilvitai Kārkliņai.

Lai ražīga vasara!
Beatrise

Komentāri

Šī emuāra populārākās ziņas

Kā cimds ar roku. Jogas un skriešanas efektīvā sadarbība

Ājurvēdas un jogas brīvdienas Keralā

Mūsdienu klusā bende – stress. Kā spēcināt emocionālo un fizisko veselību